علت واریکوسل چیست؟ آیا مردی که واریکوسل دارد میتواند بچه دار شود؟

واریکوسل

محتوای جدول

واریکوسل بیضه یکی از بیماری های قابل درمان است که ممکن است بعضی از آقایان به آن دچار شوند. این بیماری، در ذهن بسیاری از مردم، ناباروری و یا اختلال در فرزندآوری را تداعی می کند.

اما باید بدانید:

اگرچه بیماری واریکوسل شایع ترین علت ناباروری در میان مردان است، اما به تنهایی نمی توان داشتن آن را  دلیل ناباروری در مردان دانست.

چرا که برخی مردان، با وجود ابتلا به واریکوسل، صاحب فرزند هستند و هیچ اختلالی در روند فرزندآوری آنان بوجود نیامده است.
مطالعات نشان می دهد تقریبا از هر ۱۰۰ مرد ۱۵-۱۰ نفر به واریکوسل دچار می شوند. بنظر می رسد این بیماری بیش از آنچه که فکر می کردید، شایع و رایج است!

برای آگاهی از علت ابتلا به واریکوسل ، علائم آن، نحوه تشخیص واریکوسل، راهکارهای موثر جهت درمان و به طور کلی آشنایی با این بیماری، همراه ما باشید.

واریکوسل

چرا واریکوسل گرفته ام؟

در ساختار آلت تناسلی آقایان، دو بیضه چپ و راست در یک کیسه محافظ، بنام کیسه بیضه قرار دارند. در این کیسه علاوه بر تخم ها، سرخرگ و سیاهرگ هایی وجود دارند که موظفند خون را به اندام تولید مثل برسانند. زمانی که این بخش دچار اختلال در عملکرد خود می شود، زمینه ایجاد واریس شکل می گیرد.

لذا می توان گفت، واریکوسل فقط در کیسه بیضه اتفاق می افتد.
در چنین مواردی سیاهرگ های درون کیسه بیضه گشاد می شوند و این عارضه باعث کاهش تولید و کیفیت اسپرم می شود.
در بعضی موارد واریکوسل باعث چروکیدگی و حتی کوچک شدن بیضه نیز می شود.

واریکوسل ممکن است در اوایل دوران بلوغ شکل بگیرد و به مرور زمان بزرگ تر و گسترده تر شود. (به طوری که با چشم قابل دیدن باشد)
در بیشتر موارد واریکوسل در بیضه چپ آقایان ایجاد می شود و در موارد نادری بوده است که واریکوسل همزمان در هر دو بیضه ایجاد شود.

واریکوسل در زنان

با وجود ناباروری گسترده در کشور، اغلب افراد نسبت به واریکوسل وحشت زده و نگران شده اند. تا آنجا که گاهی بانوان نیز از وجود واریکوسل در خود نگران می شوند. اما جای نگرانی نیست! چرا که بیماری واریکوسل زنان، اصلا وجود ندارد!

این بیماری تنها سیستم تناسلی مردان را درگیر می کند و هیچگاه سراغ بانوان نمی آید.

علت واریکوسل چیست؟

به طور کلی می توان گفت علت واریکوسل نامشخص است و دلیل شایع و قابل ذکری برای این عارضه وجود ندارد. اما در مواردی نادر و بخصوص در افراد بالای ۴۵ سال، این بیماری بواسطه ضعف در کلیه، مشکلات شکمی و یا فشار بالا در رگ ها رخ می دهد.

در یک نگاه کلی می توان گفت:

این بیماری به مرور زمان ایجاد شده و گسترش می باید و در بیشتر موارد آقایان در بازه سنی ۲۵-۱۵ به این بیماری دچار می شوند.

علائم واریکوسل

در بعضی موارد، بخصوص زمانی که واریکوسل خفیف باشد، ممکن است این بیماری هیچ علامتی نداشته باشد اما علائم واریکوسل که ممکن است در افراد مشاهده گردد، عبارتند از:

  • به وجود آمدن برآمدگی در یکی از بیضه ها
  • ورم کردن کیسه بیضه، بدون ایجاد حس درد
  • آتروفی و یا همان کوچک شدن بیضه
  • بزرگ شدن و پیچ خوردن سیاهرگ ها در کیسه بیضه
  • احساس سنگینی و دردی مبهم در ناحیه بیضه که بصورت ناگهان، تیز و متوالی به سراغ فرد می آید.
  • مشکلات مربوط به ناباروری که اغلب شامل کاهش کمیت و کیفیت اسپرم می شود.

این بیماری را چگونه تشخیص دهیم؟

واریکسول برخلاف دیگر بیماری های مردان علامت و نشانه خاصی از خود باقی نمی گذارد. لذا شما به تنهایی نمی توانید آن را تشخیص دهید. اغلب افراد هنگامی که برای ارزیابی ناباروی خود اقدام می کنند، بصورت فیزیکی توسط پزشک معاینه می شوند تا ابتلا و یا عدم ابتلای آنان به واریکوسل تشخیص داده شود.

سونوگرافی، ترموگرافی، سی تی اسکن، ام ار آی و سینتی گرافی نیز در تشخیص این بیماری به پزشک کمک می کند.

زمانی که پزشک واریکوسل در بیضه ها تشخیص داد، بنابر اندازه توده، وضیت شما را در سه حالت کلی اعلام می کند.

  • واریکوسل درجه یک: در این حالت شما به واریکوسل خفیف دچار شده اید. در این صورت در حالت طبیعی، عروق کیسه بیضه طبیعی بنظر می رسد اما در هنگام مانور، متورم و برجسته خواهد شد.
  • واریکوسل درجه دو: حالت متوسط این بیماری، موجب تورم و برجستگی کیسه بیضه در حالت طبیعی می شود. اما در حین ایجاد فشار در مانور، این تورم دو تا سه برابر افزایش می یابد.
  • واریکوسل درجه سه: حالت شدید و حاد واریکوسل، در نگاه اول پزشک را متوجه اختلال و برجستگی می کند. این عارضه در حین مانور، چندین برابر افزایش می یابد.
  • واریکوسل ساب کلینیکال: این نوع از واریکوسل، طی معاینه فیزیکی قابل تشخیص نیست و می بایست با سونوگرافی تشخیص داده شود.

آیا واریکوسل نیاز به درمان دارد؟

درمان واریکوسل تنها زمانی ضروری و جدی بنظر می رسد که فرد با وجود استفاده از بیضه بند و یا لباس زیر تنگ، از درد و آتروفی در بیضه خود رنج می برد. همچنین در مردانی که ناباروری آنان، به سبب وجود این بیماری تشخیص داده شده است، درمان فوری و ضروری بنظر می رسد..

  • درمان واریکوسل با دارو: متاسفانه این بیماری با استفاده از دارو درمان نمی شود! داروهایی که توسط پزشک شما تجویز شده است، می تواند درد شما را کاهش دهد، اما درمان اصلی نیست.
  • درمان واریکوسل با جراحی: چندین روش مختلف برای انجام جراحی وجود دارد. لاپاراسکوپی، واریکوسلکتومی، آمبولیزاسیون واریکوسل و…، چند روش رایج برای درمان واریکوسل است که به اختصار به توضیح آنان می پردازیم.
  1. واریکوسلکتومی: این نوع جراحی، بصورت سرپایی صورت می گیرد و بیمار را ملزم به بستری شدن در بیمارستان نمی کند. در این روش، ارولوژیست با اتصال رگ های غیر طبیعی از طریق شکم، جریان خون را به حالت عادی بر می گرداند.
  2. آمبولیزاسیون واریکوسل: در درمان با رادیولوژی، پزشک با عکسبرداری از رگ های منتهی به واریس یک لوله نازک و منعطف را به سیاهرگ مربوطه وارد می کند. سپس با قرارگیری یک فنر در واریکوسل، از خون رسانی به رگ های غیر طبیعی جلوگیری می کند.

آیا جراحی واریکوسل عوارض دارد؟

بله! این جراحی ها علیرغم پیشرفت در تکنیک های جراحی، ممکن است عوارضی هرچند کوچک در شما ایجاد کند. آب آوردن بیضه، کوچک شدن آن و درد پس از عمل، از جمله عوارض رایج بعد از جراحی است.

  1. آب آوردن بیضه: جراح در حین عمل جراحی می بایست رگ های واریس شده را کاملا لخت و بافت لنفاوی آن را جدا کند. در غیر اینصورت فرد پس از عمل، متوجه آب آوردن بیضه و بزرگ شدن آن نسبت به قبل می شود. در برخ موارد زمانی که فرد پس از عمل، استراحت کافی نداشته باشد و دائما سرپا بایستد این مشکل بوجود می آید.
  2. کوچک شدن بیضه: اشتباه جراح در قطع نمودن شریان بیضه دارای واریکوسل، موجب می شود تا خونرسانی صحیح قطع شده و بیضه نسبت به قبل کوچکتر شود. متاسفانه در این حالت هیچ درمانی برای بازگشت حالت سابق وجود ندارد.
  3. درد در بیضه سمت چپ: درد های پس از عمل، به علت انسداد رگ های واریکوسل صورت می گیرند. اغلب این درد ها موقت هستند و موجب ایجاد نگرانی نمی شوند.

کلام آخر؛

اگر واریکوسل موجب:

  • درد و ناراحتی در ناحیه بیضه
  • بد شکل شدن بیضه
  • ناباروری

شد، و یا این که شما قصد دارید با یکی از روش های کمک باروری بچه دار شوید، حتما برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کرده و درمان را آغاز کنید.

اگر نیاز به اطلاعات جامع تری درباره واریکوسل، علت واریکوسل و روش های درمان این بیماری دارید، می توانید با مشاوران ما در دپارتمان مشاوره الو راستین سلامت تماس بگیرید تا اطلاعات جامعی راجع به این بیماری را در اختیار شما قرار دهند و پاسخگوی سؤالات شما باشند.تماس با ما

فرم زیر را تکمیل نمایید تا مشاورین ما با شما عزیزان تماس حاصل کنند.

محتوای جدول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با متخصص